Noua forma a legii privind societatile comerciale, ce a intrat in vigoare la 1 decembrie 2006, este considerata a fi un cutremur pentru firme, administratori, manageri si directori executivi, sustin reprezentantii oamenilor de afaceri. Acestia spun ca fiecare firma din Romania trebuie sa-si modifice actul constitutiv pentru a-l pune de acord cu noile prevederi ale legii actuale, iar fiecare modificare a actului constitutiv trebuie acum sa fie depusa la Oficiul Registrului Comertului si sa fie notificata la Monitorul Oficial.
Desi aceasta noua lege se adreseaza in special societatilor pe actiuni, acestea fiind si cele care vor avea cel mai mult de schimbat in organizarea lor, mult mai afectate vor fi firmele foarte mici - acelea cu asociat unic - care formeaza, de altfel, si grosul paturii intreprinzatorilor romani. Conform noii legi, trebuie ales intre calitatea de administrator si salariat. Cumulul contractului de mandat cu contractul de munca este interzis, iar daca in aceasta calitate este numit un salariat, acestuia i se suspenda contractul de munca. La fel se intampla si cu managerul firmei - functie care devine practic o profesie liberala -, el urmand sa fie remunerat prin contract de management.
Pentru firmele cu asociat unic, care nu au salariati, aceasta este o adevarata lovitura. Patronii sunt obligati sa-si adauge in schema macar un director sau administrator, ori un alt asociat (pentru a se putea angaja unul pe altul). Ceea ce inseamna ca aceste firme vor trebui sa ia in calcul o noua remuneratie, dar si ca vor pierde controlul firmei pe care pana acum l-au detinut in intregime.
Imixtiune in afaceri private
În opinia camerelor de comert, actuala forma a acestei legi reprezinta o forma de imixtiune a statului in administrarea unei afaceri private, impunand atat conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca administratorii