Intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri) au preluat conducerea pe lista datornicilor la buget, cea mai mare parte dintre restantele anului trecut fiind inregistrata de acestea.
Potrivit datelor furnizate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), valoarea totala a datoriilor firmelor la bugetul general in anul 2006 s-a situat cam la acelasi nivel cu cea din 2005, cifrandu-se la 15,42 miliarde lei. Doua treimi din aceasta suma - respectiv 9,97 miliarde lei, reprezinta datorii ale IMM-urilor si numai o treime ale marilor contribuabili - 5,44 miliarde lei.
Printre cele cateva zeci de mii de firme mici si mijlocii care datorau bani statului in contul impozitelor si taxelor figureaza si companii care au datorii de cativa lei.
Sume de 10, 20, 30 lei - care reprezinta de obicei penalitati de intarziere probabil neinregistrate si necalculate de contabilii acestor societati - au dus la declansarea de catre Fisc a procedurilor de executare silita.
Un exemplu in acest sens este societatea suceveana Adarom Com care figureaza in evidentele ANAF cu o datorie de 10 lei la bugetul de stat (adica 100.000 lei vechi) suma ce reprezinta penalitati de intarziere.
In aceeasi situatie se afla si Agapinat Impex SRL Siret-restante de 13 lei, Alisa International SRL Suceava-15 lei, societatea agricola Budesti Ghica-14 lei, Belfam 2005 SRL-14 lei sau Met Sticlaria SRL-12 lei, datoriile fiind inregistrate la bugetul de stat. Astfel de cazuri sunt multe, in cele aproape 10.000 pagini cat cuprinde lista datornicilor mici si mijlocii la bugetul general.
"Marii" datornici pe lista IMM-urilor au restante la buget de peste 100.000 lei, iar unii, precum Bega Pam, ajung si la aproape 2 milioane de lei.
Integral in Gandul
Intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri) au preluat conducerea pe lista datornicilo