DINICU GOLESCU Mare carturar si memorialist, Dinicu Golescu a lasat culturii romanesti cel dintai jurnal de calatorie.
A avut o intensa si meritorie activitate culturala si publicistica, alcatuind mai multe crestomatii, a fost cel ce a zamislit reportajul romanesc. Constantin Golescu, cunoscut sub numele de Dinicu Golescu, s-a nascut la 7 februarie 1777, ca ultim fiu al marelui ban de Tara Romaneasca Radu Golescu si al Zoitei Florescu.
Dupa ce a studiat la Academia greceasca din Bucuresti, a indeplinit mai multe functii, printre care ispravnic, hatman si mare logofat al Tarii de Jos. Cunoscator al limbilor greaca, latina, italiana si franceza, Dinicu Golescu a fost definit ca o personalitate a Secolului luminilor.
La 25 de ani indeplineste o misiune incredintata de un grup de dregatori munteni si moldoveni. Prin demersul lor diplomatic, cereau Frantei sa-si exercite protectia asupra celor doua principate romane si sa sustina aspiratia Valahiei si Moldovei de a-si construi o forma de guvernamant republicana. Dinicu Golescu se afirma ca un protestatar fata de regimul fanariot, fiind alaturi de miscarea revolutionara de la 1821 condusa de Tudor Vladimirescu.
TEMERAR. Boierul-carturar s-a dovedit un temerar, care a dat ascultare indemnurilor sufletului si mintii insetate de cunoastere atunci cand a pornit spre taramuri straine ale Europei. Astfel vede Transilvania, Ungaria, Austria, viziteaza cateva orase din nordul Italiei, o parte din Elvetia si Bavaria.
Nu s-a multumit insa numai sa observe, ci a trecut la consemnarea impresiilor de calatorie, tiparind rezultatele periplului sau intr-o carte: "Insemnare a calatoriei mele, Constantin Radovici din Golesti, facuta in anul 1824, 1825, 1826".
PE MARE⦠Calatorul a pornit la drum trecand prin localitati situate in vecinatatea Tarii Romanesti. Prima urbe este Brasovul, unde "negotul se af