Toti parlamentarii liberali au adoptat o tinuta cu papionFoto: HotNews.ro
Cele doua camere ale Parlamentului s-au reunit in plen cu mai mult de o jumatate de ora intarziere, pentru a discuta pe tema suspendarii sefului statului. Alesii au decis ca este nevoie de o comisie care sa ancheteze activitatea sefului statului. Raportul acesteia va fi inaintat Curtii Constitutionale care isi va spune parerea in maximum trei zile.
Abia dupa raportul Curtii Constitutionale, care are doar caracter consultativ, parlamentarii vor putea sa treaca la votarea suspendarii sefului statului. Daca jumatate din numarul total de senatori si deputati vor opta pentru suspendarea presedintelui, Constitutia obliga autoritatile sa organizeze, in cel mult 30 de zile, un referendum pentru demiterea lui Traian Basescu.
Potrivit Legii referendumului aflata in vigoare, acesta ar putea fi demis prin referendum doar daca jumatate plus unu din numarul total de romani cu drept de vot se exprima in acest sens.
Propunerea de suspendare a sefului statului, semnata de 182 de parlamentari ai PSD si PRM, a fost depusa la Parlament in 13 februarie si contine 27 de argumente pe care PSD le considera drept incalcari ale articolelor din Constitutie.
Intre acestea sunt: "deturnarea vointei electoratului" la alegerile din 2004, blocarea Parlamentului prin incercarile de revocare a presedintilor celor doua Camere, solicitarea adresata premierului Tariceanu de a demisiona si intentia de declansare a alegerilor anticipate.
De asemenea, Traian Basescu este acuzat de interventia in favoarea firmei ALRO Slatina si folosirea serviciilor de informatii pentru "a supraveghea informativ clasa politica".
Presedintele nu participa la dezbateri
Seful statului a anuntat cu o zi inainte ca nu va fi prezent la dezbaterile parlamentarilor.
E