- Diverse - nr. 40 / 28 Februarie, 2007 Sfecla de zahar se cultiva pe soluri profunde, cu textura mijlocie, luto-nisipoase (17-20% argila), cernoziomuri si brune de padure, bine structurate, aerate, bogate in humus si elemente fertilizante, terenuri plane sau cu expozitie sudica, calduroase si fara baltiri de apa. Sunt nepotrivite solurile: argiloase, compacte, cu aeratie redusa si care formeaza crusta; nisipoase, sarace, pietroase sau mlastinoase; cele care contin materiale organice nedescompuse _ determina putrezirea radacinilor de sfecla; puternic infestate cu buruieni in special perene, solurile cu reactie acida _ ph sub 6,8. Planta premergatoare: foarte bune _ cerealele de toamna, mazare, cartofi; contraindicate _ plantele care parasesc terenul tarziu, sfecla de zahar, sfecla furajera, cruciferele, ovazul, floarea soarelui. Sfecla de zahar nu trebuie sa revina pe acelasi teren decat dupa 4 ani. Dezmiristirea - trebuie efectuata imediat dupa recoltarea plantei premergatoare, ceea ce va permite pastrarea umiditatii in sol, germinatia rapida a buruienilor si descompunerea resturilor vegetale. Pentru a obtine un rezultat bun sunt necesare doua lucrari de dezmiristire realizate "in cruce", fara a se lucra mai adanc de 10 cm, altfel rezulta un dezmiristit bulgaros. Se executa cu discul greu sau cu plugul la mica adancime, urmat de tavalugire. Daca terenul este infestat cu buruieni perene _ palamida, pir, volbura, se asteapta vegetarea lor si erbicidarea cu Glifosat. Scarificarea se executa la 40-80 cm, fara a se intoarce, marunti sau amesteca cu stratul de sol. Este o lucrare agroameliorativa ce se executa pe soluri grele, cu piese active atasate de plug, scarificatorul sau masini speciale de afanare adanca a solului _ MAS. Se executa vara sau la inceputul toamnei, odata la 3-5 ani, la umiditatea corespunzatoare maturitatii fizice a solului, realizandu-se sporuri ins