De la începutul acestui an, Asociaţia Naţională a Bucătarilor şi Cofetarilor din România a fost prezentă cu meşteri pricepuţi la două mari concursuri internaţionale. Primul a avut loc în perioada 14 -20 februarie, la Istambul. Festivalul de Gastronomie a fost un succes pentru echipa românească, care a reputat nu mai puţin de 12 medalii, dintre care 6 le-au primit experţii din Braşov. Tot o braşoveancă, Ana Hermenean, a luat cea mai valoroasă medalie, cea de argint. Maestrul culinar - bucătar şef la Restaurantul „Aro Palace” - a devansat aproape 400 de participanţi din 23 de ţări.
„Premiera” a fost realizată însă de o altă echipă, care a reprezentat România la „Internazionali d’Italia”, un concurs de gatronomie care a avut loc în Italia. Alte 16 echipe au intrat în concurs, însă creativitatea maeştrilor noştri a fost mai mult decât evidentă. Din echipă au făcut parte Cornelia Ghişoi, bucătar şef la Aro Palace, maestrul Viorel Ciociu – şeful laboratorului de cofetărie patiserie din cadrul aceleiaşi unităţi, precum şi asistentul acestuia, Ioana Neagoe, alături de Ştefan Bercea şi Ioan Florescu - de la Cabana Vinatorilor din Predeal, şi Nicolae Busu - de la hotelul Delta din Tulcea. Reprezentanţii noştri au reuşit să obţină în premieră două medalii de aur şi una de argint, pe echipe, clasând România pe locul II, după o echipă din Italia.
Medalie de aur: Pasărea lui Brâncuşi şi cocoşul de ciocolată
Unul din cele mai mari merite îi revine lui Viorel Ciociu, ale cărui creaţii culinare au fost premiate cu aur. Braşoveanul a prezentat în Italia două sculpturi din ciocolată: Cocoşul de munte şi Pasărea măiastră – o replică dulce a celebrei „Măiastra”, sculptată de Coşbuc. Cocoşul de munte a fost realizat dintr-un bloc de ciocolată amăruie, cu o greutate de 30 de kilograme, şi reprezintă în cele mai mici detalii pasărea care umblă prin pădurile româneş