Producatorii de alcool isi ascund cazanele de frica Uniunii Europene
"Taiem prunii si-i punem pa foc!", au amenintat producatorii de tuica autoritatile maramuresene, in cadrul unei intalniri convoca-te pe aceasta tema.
Micii proprietari de cazane au cerut sa fie lasati sa isi vanda tuica in PET-uri ;a nunti, in piete sau carciumi.
In Maramures sunt inregistrate 571 de cazane de horinca, cu toata ca numarul real depaseste 1.000. Dintre acestea, 440 sunt sigilate si nici unul dintre cei 359 de detinatori de cazane nu a depus dosarul de func-tionare in conformitate cu reglementarile europene.
seful biroului Autorizatii din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Maramures, Elena Lenghel, a anuntat ca accizele au fost reduse prin renuntarea la contorizarea utilitatilor si la obligatia obtinerii certificatului ISO.
Discutia dintre autoritati si proprietarii de cazane a degenerat dupa ce directorul executiv al Agentiei de Protectie a Mediului, Viorel Iancu, a atras atentia asupra poluarii raurilor prin aruncarea monturilor, reziduuri obtinute de la fabricarea tuicii.
Subprefectul stefan Gonczi le-a taiat, insa, orice speranta: "UE nu subventioneaza tuica babei din Borsa. S-a terminat cu tuica vanduta la PET sau cu galeata! Trebuie sa ne schimbam atitudinea".
Pentru a aplana scandalul, prefectul Bondi Gyongyike a anuntat ca va insista pentru inregistrarea marcii "Palinca de Maramures", desi in judet bautura este numita "horinca".
Sa se reduca, primim!
Presedintele Asociatiei Producatorilor de Horinca din Maramures, Alexandru Buciuman, a cerut drepturi pentru micii producatori de tuica din judet. "Sa se reduca cu 20% accizele pentru horinca obtinuta din fructe, ca acum e accizata la fel ca bauturile din cereale, insa noi, pentru un litru de horinca de prune, cheltuim de 10 ori mai mult! Tot micu’ producator d