In ciuda pretentiilor europene, comerciantii descurcareti nu se tem de normele UE, care ii indeparteaza pe ciobani de la tarabe si le face loc macelarilor.
Ultima luna a fost una de foc pentru crescatorii de oi. Normele europene le interzic acestora sa mai vanda carne dupa cum ii duce capul. Asa ca ciobanul cu suba mitoasa si cusma pe o ureche nu mai are ce cauta in piete sau hale de carne. Mieii ajung pe mana macelarilor si apoi la consumator. Cu toate acestea, nu s-a schimbat nimic.
La aproximativ 20 de kilometri de Bucuresti, localnicii din Adunatii Copaceni si Calugareni se pregateau ieri de obisnuitul comert cu miei, oi si berbecuti. Toti cunosc noile norme de negot cu animale domestice, dar la fel de bine cunosc si metodele de fentare a acestora.
"Avem si miei, cum sa nu? Ca doar vine Pastele!"
Cea mai la indemana smecherie este afisarea pe poarta casei a unei pancarte cu „Vand porc, vita". „Avem si miei, cum sa nu? Ca doar vine Pastele!", a raspuns un barbat din Calugareni care s-a recomandat Silviu. El cere 14 lei/kg de carne de miel. „Daca vreti, sun acum pe un baiat sa vina cu un miel.
Daca mai aveti rabdare, peste doua zile ma gasiti aici pe mine si pe cumnatul meu, care vine cu remorca plina cu miei", a promis Silviu, care inainte de toate s-a asigurat ca i-am notat numarul lui de mobil. „Ia spuneti, domnisoara, cati miei luati, ca vi-i dau eu mai ieftin. Am 400 de oi. Cum vreti, vi-l tai in fata sau vi-l dau viu?", a incercat si Adnan, vecinul lui Silviu.
Ca sa fie sigur de afacere, el a dat asigurari ca nu se incurca cu targul unde "se baga veterinarii si maresc pretul" si, bineinteles, a tinut sa imi lase numarul lui de telefon si al sotiei, Iuliana.
La Adunatii Copaceni, oferta speciala era pastrama de oaie, care, preparata cu niscaiva condimente speciale, costa 22 de le