Aparent insignifiante - reprezinta 6% din greutatea corporala - mineralele fac parte din categoria „nu conteaza marimea“ sau „mici, mici, dar voinici“. Pe cele clasice le cunoasteti din copilarie, când mama va batea la cap: „Bea laptele, are calciu“ sau „Manânca peste, are fosfor“. Mineralele sunt peste tot, sunt la moda si trebuie sa stiti cu ce se manânca. La propriu. Va invata site-ul www.121.ro. Calciul - sabie cu doua taisuri. Banal ca apa de robinet. Orice fetita care se respecta are lipsa de calciu sau, dupa confirmari mai mult sau mai putin medicale, spasmofilie. Deseori acest pseudodiagnostic mascheaza o nevroza anxioasa, o tulburare de conversie sau, pur si simplu, un rasfat cronicizat. Extrem de reala, boala nu se vindeca insa cu calciu, desi dramatismul injectiei intravenoase ajuta. Ea se vindeca cu intelegerea situatiei, schimbarea stilului de viata, mai multa odihna, anxiolitice. Si cu multa rabdare. Excesul de calciu, ingurgitat in disperare de cauza, poate duce la aparitia calculilor calcici, frecvent renali si extrem de neplacuti. Un litru de lapte pe zi sau 300 g de brânza asigura calciul zilnic necesar unei gravide sau unei femei care alapteaza, in timp ce un adult are nevoie cam de jumatate din aceasta ratie. Sodiul - sarea cea de toate zilele. De cele mai multe ori, folosit in exces prin pervertirea gustului, caci toate alimentele au sarea lor - sodiul retine si apa in organism. Excesul de sare este contraindicat hipertensivilor, femeilor gravide, celor cu afectiuni renale sau celor tratati cu preparate cu cortizon. In concluzie, reduceti sarea din mâncare. Fierul - rosul din obraz. Sunteti palid, obosit, faceti multe infectii si aveti chef sa mâncati pamânt? Sigur va trebuie fier. Lasati cuiele si serviti o friptura in sânge sau un preparat cu fier, garnisit cu vitamina C pentru o mai buna absorbtie. Sa nu va speriati daca dupa o portie de fier