Fie ca-l priveste nemilos in tarc si il condamna la taierea precedata de o europeana electrocutare, fie ca-l pescuieste din galantarele magazinelor, romanul nu se simte om fara miel de Pasti.
Pretul unui miel viu este de 15 lei/kg, iar cel de ied ajunge la 18 lei/kg. In magazine, pretul mielului pleaca de la 16 lei/kg si poate sari de 20.
Diferenta intre mielul viu si cel de supermarket este ca pe primul trebuie sa-l iei acasa intreg. Ciobanii nu se incurca cu jumatati de miel.
De cateva zile, cine iese din statia de metrou Aparatorii Patriei intra direct intr-o atmosfera rupta parca din Miorita, varianta thriller. La o aruncatura de bat, imprejmuita de un gard inalt si verde, e piata de miei. Singurul loc autorizat din Bucuresti, cum se lauda vanzatorii, unde mangai mielul favorit, iar peste un sfert de ora pleci cu el acasa transat cum cere Europa. Intrarea nu e greu de gasit, daca te iei dupa corul de behaieli disperate de apropierea Pastilor si dupa mirosul iute de animale prinse la inghesuiala.
Inauntru nu e chiar asa de rau. tarcurile, cu numele si locul de bastina al producatorilor la vedere, sunt intesate de miei lanosi, cu cercei de la veterinar in ureche, iar ciobanii europenizati, cu halate si bonete albe, stiu sa agate zambitor clientii cu un "hai, domnu', va fac un miel?", in timp ce-si ascut cutitele expert. Schema e simpla si ti-o explica orice cioban, fie ca e din Teleorman, Dolj sau Ilfov: "Vine omul, isi alege mielul care-i place, eu il iau si-l duc la abator, unde-l electrizez si-l tai de fata cu domnu' doctor". Circuitul mielului in natura se defecteaza doar cand pleaca domnul doctor in pauza de masa. Dar dureaza doar jumatate de ora, pe ceas. Atunci, activitatea din misteriosul abator, strasnic pazit de politisti comunitari si cu usile inchise sa nu intre microbii si privirile curioase sa vada miei electrocutati, se opre