Asociatia Comunitatii Moldovenilor din Romania a fost oficial desfiintata si odata cu ea a disparut si etnia moldovenilor. Artizanii "etniei" au dat bir cu fugitii, preferand sa nu mai apara nici macar la tribunal pentru a-si vedea distrusa creatia care a pus pe jar o tara intreaga.
Magistratii Tribunalului Iasi au hotarat desfiintarea Asociatiei Comunitatii Moldovenilor din Romania si admiterea recursului Parchetului de pe langa Judecatoria Iasi impotriva infiintarii acestei organizatii nonguvernamentale. Judecatoria Iasi a hotarat, in ianuarie 2007, infiintarea Asociatiei Comunitatii Moldovenilor din Romania, care statua o noua etnie in tara noastra: moldovenii. Procurorii ieseni au contestat decizia Judecatoriei. Recursul procurorilor ar fi trebuit sa se judece pe 5 martie 2007, cand reprezentantii asociatiei au depus la instanta un nou proiect de statut din care au eliminat formulari de tipul "etnie moldoveneasca". Asociatia ar fi urmat sa reprezinte interesele "cetatenilor romani care provin din Republica Moldova", si nu pe cele ale "cetatenilor romani de etnie moldoveneasca".
"Nu am vazut inca motivele deciziei colegilor mei, dar consider ca hotararea a fost justa. Era o aberatie totala, atat prin conceptie, cat si prin finalitate. Aceasta asociatie a starnit numeroase controverse care au frizat chiar Constitutia Romaniei, legea suprema care trebuie respectata ad-litteram de toti cetatenii romani", a spus magistratul Daniela Amancei, purtatorul de cuvant al Tribunalului Iasi. Initiatorii asociatiei, liberalul Claudiu Alexa, consilier local la Husi, jurnalistul Lucian Timofticiuc si ieseanul Marian Russo, au disparut. La momentul pronuntarii sentintei, in sala de judecata au fost prezenti doar reprezentantii presei, in timp ce recurentul si reprezentantii Asociatiei Comunitatii Moldovenilor au lipsit. Nici un reprezentant al asociatiei nu a putut fi