Astazi, luni, 9 aprilie, se implinesc patru ani de la intrarea trupelor americane in Bagdad, moment care a marcat caderea regimului lui Saddam Hussein.
In urma cu patru ani un regim a cazut, iar acum patru luni, liderul acestuia a fost spanzurat. Schimbarile nu au adus, insa, liniste si properitate. Violentele zilnice si starea de insecuritate paralizeaza eforturile de reconstructie si economia nationala. In pofida rezervelor uriase de petrol de care dispune Irakul, investitorii ocolesc, in general, aceasta tara, care a devenit unul dintre cele mai periculoase zone ale planetei.
La 9 aprilie 2003, numerosi locuitori ai Bagdadului au iesit in strada pentru a intampina trupele Statelor Unite. Ajunse in centrul orasului, tancurile americane au doborat statuia colosala a lui Saddam Hussein, gest simbolic care a dezlantuit valuri de bucurie.
Curand, insa, euforia a disparut sub valul de violenta care a cuprins intreaga tara. Totul a degenerat intr-un sangeros conflict interconfesional intre sunniti, favorizati in timpul lui Saddam, si siiti, care constituie majoritatea populatiei. Confruntarile s-au soldat pana acum cu zeci de mii de victime. Victime din randul civililor, dar si dintre militarii statelor coalitiei. Numai Statele Unite au pierdut 3.270 de soldati in atacurile din ultimii patru ani.
Iar violentele continua. In ciuda masurilor de securitate luate de fortele americane si de cele irakiene- carora le predau treptat controlul- statul din Golf devine zilnic scena de atentat. Numai ieri, cel putin 30 de persoane si-au pierdut viata intr-o serie de atentate. Iar astazi, se pregatesc demostratii. Mobilizati de mesajele clericului radical Muqtada al-Sadr, peste 300.000 de siiti au parasit enclava siita Sadr City din Bagdad si s-au indreptat spre orasul sfant Najaf pentru a marca patru ani de la caderea Bagdadului.
@