Economie dusa la extrem Am fost zilele trecute in vizita la un prieten pe care nu l`am mai vazut de cativa ani. Ne`am intalnit intamplator prin oras cu cateva zile inainte, si m`a invitat la el la un pahar de vorba. Cand am ajuns la blocul lui, casa scarii m`a intampinat cu un miros greu, intalnit de obicei in toaletele publice.
Am crezut ca s`a infundat canalizarea si`i subsolul plin de apa de la budele din bloc, dar, cand am ajuns la el, mi-a explicat de unde vine.
Niste vecini d`ai lui s`au montat apometre. Si, de atunci n`au mai dat drumul la apa. Nici sa se spele, nici sa traga apa la WC si nici sa bea. Preferau sa mearga la vecinul de deasupra si sa care zilnic cateva galeti de apa. Pentru ca ala nu are apometre, plateste in sistem pausal. Asa ca nu conteaza cat consuma.
Numai ca, in ultima perioada, respectivii vecini s`au cam certat cu ala de le dadea apa. Dar asta nu i`a determinat sa porneasca apa (poate vor sa intreaca vreun record ceva...). Asa ca, de cateva saptamani nu prea s`au mai manjit cu apa sa scape de putoare, dar lasa dimineata si seara (cam jumatate de ora) geamurile si usile deschise. Asa ca, se umple tot blocul de miresme.
Am crezut ca`s saraci lipiti, sau ca`s batrani senili sau bonavi mintal... Prietenu` mi`a explicat ca nu`s. Sunt saraci, dar nu mai saraci decat altii. Au in jur de 40-45 de ani, munceste doar el, undeva intr`o fabrica, si par sanatosi mintal.
Mi`am adus aminte ca mai auzisem de cazuri de genul asta. De oameni care preferau sa`si faca nevoile seara in spatele blocului decat sa traga apa la WC. Sau de oameni care carau cu spatele de la vreun izvor apa pentru ca era gratis...
Dar am considerat tot timpul ca`s povesti. Legende urbane.
Pana am vazut cu ochii mei.
Pana am vazut ce inseamna saracia in Romania. Si nu numai ca am vazut ce inseamna saracia, ci am vazut ni