Intre 20 si 23 aprilie, Timisoara va deveni “capitala vinului”. Si asta pentru ca in aceste trei zile se va desfasura cea de-a patra editie a Salonului International de vinuri VinVest, eveniment care are ca parteneri Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania si Camera de Comert. Evenimentul, ajuns la a patra editie, se adreseaza atat celor pasionati de licoarea lui Bachus, cat si producatorilor mici, care vor fi ajutati sa acceseze fonduri europene pentru dezvoltarea afacerilor in acest domeniu. Lucia Parvu, initiatoarea evenimentului spune ca la salon sunt asteptati producatorii si distribuitorii de vin, cei de accesorii si ambalaje sau de materii prime si materiale specifice pentru vin
In zilele premergatoare salonului International de Vinuri VinVest, in Timisoara are loc o competitie acerba pentru desemnarea celui mai bun vin romanesc. In concurs s-au inscris 110 vinuri, toate de cea mai buna calitate, dupa cum a tinut sa spuna conferentiarul Dorin Popa, presedintele juriului. Multe dintre ele vor ramane insa nepremiate, deoarece doar unul dintre vinuri va fi desemnat castigator. Salonul de vinuri va fi deschis publicului de joi pana duminica, intre orele 10,00 si 19,00. Toti vizitatorii salonului vor putea degusta gratuit toate vinurile prezente in expozitie, care vor fi atat din marile case de vinuri romanesti, dar si din Franta, Italia, Chile, Australia si Africa de Sud. In Banat sunt cultivate cu vita de vie peste 3.700 de hectare, dupa cum urmeaza : 1430 ha in Arad, 336,66 ha in Caras Severin, 5,19 ha in Hunedoara, iar cea mai mare suprafata se gaseste in Timis - 1.932 de hectare. Doar de pe o treime din aceasta suprafata, respectiv pe 1084,66 de hectare se cultiva struguri de calitate superioara, cu origine controlata. Cel mai in urma la acest capitol este Hunedoara, unde nu exista nici macar un metru patrat de vita de vie de origine controlata.