Parlamentul turc nu a reusit nici astazi sa aleaga un nou sef al statului, pentru ca partidul cu radacini islamiste al candidatului Gul, AKP, nu a reusit sa asigure cvorumul de doua treimi necesar. Prima runda fusese invalidata de Curtea Constitutionala tot din lipsa de cvorum.
Ministrul de externe Abdullah Gul, care a fost si in runda de azi unicul candidat la functia suprema in stat, a anuntat ca se retrage din cursa.
Opozitia a boicotat astazi din nou scrutinul, iar Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP, provenind din miscarea islamista) nu detine doua treimi din mandate, pentru a-si impune candidatul in conditiile legii in vigoare.
Presedintele republicii turce este garantul principiilor laice ale statului turc, creat de legendarul Mustafa Kemal Ataturk.
Abdulah Gul (56 ani) este un fost islamist, iar sotia sa poarta valul islamic, comportament apreciat drept o veritabila erezie de mediile laice, care in aprilie au manifestat in masa la Ankara si Istanbul, iar ieri in mai multe orase din vestul tarii.
Perspectiva ca Abdullah Gul sa devina presedinte, o functie onorifica insa cu mare incarcatura simbolistica in Turcia, a declansat o criza fara precedent in aceasta tara, armata amenintand inca din primul tur de scrutin (27 aprilie a.c.) guvernul islamist cu interventia, pentru apararea principiului laicitatii unui stat cu populatie musulmana majoritara, care aspira la integrarea in Uniunea Europeana.
Guvernul a ripostat imediat, chemand Statul major al armatei "sa ramana in subordinea primului ministru".
Pentru a iesi din impas, AKP a convocat alegeri legislative anticipate la 22 iulie. Constient de faptul ca propriul candidat are sanse minime de a fi ales de catre deputati, Partidul Justitiei si Dezvoltarii a prezentat vineri Parlamentului un proiect de reforma constitutionala ce prevede alegerea seful