Obezitatea este o boală de nutriţie care se manifestă printr-o creştere exagerată a greutăţii corporale. Această afecţiune apare ca urmare a unui exces de alimente, care se depun sub formă de grăsime, sau din cauza unor dereglări endocrine. Cele mai întâlnite boli, care duc la apariţia obezităţii, sunt cele cauzate de disfuncţionalităţi ale glandelor endocrine şi anume: hipofiza, tiroida, suprarenale.
Potrivit site-ului www.topfeminin.ro, pentru vindecarea sau ameliorarea bolii se recomandă, în primul rând, regimul alimentar, dar şi electroterapia, tratamentul balneoclimateric. Trebuie combătut abuzul alimentar, dar şi sedentarimul. Asta presupune să se realizeze un bilanţ energetic negativ, adică să se consume o cantitate mai mică de calorii şi să se sporească cheltuielile energetice.
Se impune o dietă care constă în excluderea glucidelor din alimentaţie, în special a zahărului, a grăsimilor (fiind permise doar cele vegetale - ulei de măsline), a băuturilor îndulcite, a băuturilor alcoolice. Este recomandat să se consume o zi pe săptămână numai crudităţi: varză crudă, mere, kiwi, zeamă de lămâie.
Alimente permise
• Sucuri de fructe neîndulcite;
• Sucuri de legume neîndulcite (roşii, ţelină, cartofi);
• Pâine integrală;
• Carne slabă (de vită, de pasăre, de peşte);
• Ouă;
• Brânză degresată fără sare;
• Compoturi îndulcite cu zaharină;
• Consumul de sare nu trebuie să depăşească 5 g/zi.
Alimente care trebuie evitate
• Băuturile îndulcite;
• Pâinea albă;
• Pastele făinoase;
• Laptele integral;
• Brânzeturi grase şi sărate (telemea de oaie, caşcaval);
• Fructele prea dulci (bananele);
• Carnea grasă;
• Peştele gras, peştele sărat, peştele afumat;
• Smântâna, frişca, slănina;
• Prăjituri, creme, aluaturi cu unt;
• Condimente şi sare