Aţi mers prima dată la sală şi vi se pare că antrenorii vorbesc altă limbă? Nu ştiţi ce şi cum să faceţi sau vreţi să vă antrenaţi singur? Nimic mai simplu.
Site-ul www.fitlifeclub.vcc.ro vă învaţă câteva principii de bază în fitness şi culturism.
Principiul repetărilor parţiale - pentru a mări intensitatea antrenamentelor, puteţi face două - trei repetări parţiale la finalul setului, ceea ce ajută la acumularea acidului lactic necesar unei creşteri musculare intense.
Principiul repetărilor forţate - constă în executarea câtorva repetări suplimentare, după ce aţi obosit. Repetările se realizează cu ajutorul unui partener, dar este foarte important ca acesta să vă ajute doar atât cât este nevoie pentru a continua ridicarea greutăţii.
Principiul seturilor super-lente - necesită executarea fiecărei repetări pe o durată de 20 - 60 de secunde, pentru a solicita mai mulţi muşchi.
Principiul trişării - permite folosirea greutăţii pentru a termina o repetare care pare imposibilă. Obiectivul acestui principiu este de a depăşi epuizarea musculară momentană, suprasolicitând muşchiul, astfel încât acesta să crească în mărime şi forţă.
Principiul tensiunii continue - constă în menţinerea sub tensiune, pe tot parcursul setului, a muşchilor asupra cărora se lucrează, ajutând la stimularea unui număr maxim de fibre musculare.
Principiul contracţiei de vârf - poate fi inclus în seturile care necesită executarea ritmică a repetărilor succesive şi constă în accentuarea contracţiei (încordarea puternică) în partea superioară a mişcării.
Principiul piramidării greutăţilor - constă în varierea numărului de repetări şi a greutăţii de la set la set, fie de la uşor la greu, fie de la greu la uşor.
Antrenamentul de mare viteză - constă în coborârea greutăţii în mod controlat şi apoi contractarea explozivă a muşchilor, pentru a ridica greutat