Fructele de cătină constituie cea mai bogată sursă de vitamina A, E, de carotenoizi şi flavonoizi. Ele conţin şi cantităţi importante de vitamine C, B1, B2, K, şi P, precum şi microelemente, acizi graşi esenţiali, fitosteroli. Potrivit site-ului www.meridianul.com, în uleiul de cătină, seminţe, frunze şi scoarţă au fost izolate numeroase elemente extrem de bune pentru prevenirea multor afecţiuni.
Intern, uleiul de cătină este recomandat în tratamentul unor afecţiuni ca: ulcerul gastric şi duodenal, diaree, urticarie, stări alergice, maladii neuroendocrine, reumatism, afecţiuni circulatorii, hepatice, alcoolism, anemii, astenie şi, în ultimul timp, ca remediu contra stresului. Proprietăţile bactericide îl recomandă în infecţiile gastrointestinale şi dermice. În ultimul timp, cercetările au stabilit că are efecte spectaculoase în oncologie (cancerul uterin, de prostată), geriatrie, iar clinic a fost demonstrată acţiunea antiinflamatoare.
O serie de studii atestă efectul pozitiv al antioxidanţilor din cătină, ea fiind frecvent indicată ca tratament asociat în cazurile de Parkinson, de scădere a imunităţii. Ea contribuie la întărirea sistemului imunitar prin procesul de distrugere a radicalilor liberi şi a substanţelor toxice preluate din mediu.
Graţie conţinutului bogat în vitamine liposolubile, cătina şi produsele din cătină contribuie la creşterea rezistenţei sistemului osos, sunt utilizate în cazuri de hipertiroidism, în reducerea riscului de infarct miocardic. Fructele sunt materia primă pentru sucuri şi gemuri, dar trebuie reţinut că aceste preparate nu sunt atât de bogate în vitamine ca fructul crud.
În Grecia antică, Dioscordi şi Terophast recomandau cătina în hrana cailor pentru sporirea masei musculare şi a luciului pielii. De altfel, denumirea botanică de „hippophae“ provine de la hippo - cal şi phaos - a străluci. În cele patru cărţi ale f