Maria Preotescu • In plin centru cultural, practica gradinaritului este in plina activitate: de la ceapa, leustean, patrunjel pana la varza, stevie, rosii si capsuni, toate sunt cultivate • Ambientul rural intretinut in fata blocurilor este de bun augur, mai ales pentru locatarii de la parter, ei fiind cei care se servesc de productia legumicola •"Chiar daca e ca la tara, decat sa fie lasat acest loc de izbeliste si golanii sa se zbantuie si sa scrie pe pereti, este mai bine ca am incropit aceasta gradina", a aratat Maria Preotescu, una dintre zecile de proprietare de straturi din Iasi • Ca oriunde, ocupatia gradinaritului tine loc de plictiseala, de TV si, mai ales, de oroarea statului la bloc: "Uite, avem oleaca de ocupatie, ca pentru doi batrani. Sa nu stam chiar cu coatele pe geam. Mergem cu masina si aducem cate 50-60 litri de apa de la Ciric. Stropim, plivim, se gaseste mereu cate ceva. Ah, da` ce bune-s rosiile astea cand se coc... Le mancam, mai mare pofta", povesteste Jorj Judele, un alt proprietar de mini-plantatie de legume
Primavara incep sa se arate si culturile legumicole din fata blocurilor. Straturi lungi de zarzavaturi, imbricate prin straturile de flori sau pur si simplu doar straturi cu zarzavaturi, lungite la soare in fata blocurilor. Cartierele iesene sunt pline de astfel de prezente rustice, semn al nostalgiei stramutarii de la sat, dar si al nevoii de indeletnicire cu ceva a batranilor. Dar nici umbrarele nu lipsesc si nici custile pentru cainii comunitari. De asemenea, sunt plantate multe flori, de toate soiurile. Si prin curtile vilelor se zaresc varfuri de ceapa. Si gardurile, inalte, de lemn nu lipsesc din arhitectura urbana a Iasului modern sau, poate postmodern. Iesenii s-au improprietarit singuri si tot singuri isi dau socoteala impartelii.
Gospodinele si capitalismul
La doi pasi de Bib