Tratative. Desi tarifele notariale par a fi batute in cuie, in unele cazuri puteti negocia pretul final Plata. Pentru orice document autentificat la notariat aveti de platit o anumita suma, dar se ofera si reduceri si chiar scutiri
Arpad Dobre
Consiliul Uniunii Nationale a Notarilor Publici (UNNP) a elaborat Norma cu privire la onorariile notarilor publici si a stabilit tarifele minime pentru toate operatiunile notariale. Potrivit Normei, notarii vor putea aplica taxe sub nivelul minimal, doar in anumite conditii.
Cheltuieli cu testamentul
Norma a fost publicata la sfarsitul lunii trecute in Monitorul Oficial nr. 263, Partea I. Alin Briceag, reprezentant al UNNP, ne-a declarat, ieri, ca notarii pot practica tarife mai mari decat cele minimale, fara a depasi totusi o limita, altfel isi pierd clientii. "Sunt si cazuri in care aceste tarife pot fi negociate, bineinteles cu respectarea normelor in vigoare", a precizat oficialul UNNP. Potrivit Anexei I din Norma, primul exemplar al unui testament se tarifeaza cu minimum 50 lei (uzual cu circa 70 lei) si pentru fiecare exemplar in plus se mai cer 5 lei. Revocarea testamentului costa minimum 15 lei, plus inca 5 lei/exemplar.
Taxare la ora
Pentru autentificarea actelor de constituire ale asociatiilor fara scop patrimonial si a fundatiilor, taxa minima este de 100 lei (doua exemplare), plus 10 lei/exemplar in plus. Consultatiile juridice in materie notariala costa 50 lei/ora, in cazul celor verbale, respectiv 50 lei/pagina, in cazul celor scrise.
Legalizarea semnaturilor, a specimenelor de semnatura si a sigiliilor costa 30 lei pentru fiecare document, plus 5 lei/exemplar in plus. Mai exista o serie de acte pentru care onorariile minimale sunt graduale si procentuale (acte de partaj, acte translative ale dreptului de proprietate, acte constitutive ale altor drepturi etc). Despre