Din cauza inregistrarii de la inceputul anului a unui numar mai mare de cazuri de botulism in tara fata de aceeasi perioada a anului trecut, reprezentantii Ministerului Sanatatii Publice (MSP) trag un semnal de alarma si avertizeaza populatia asupra urmarilor grave asupra sanatatii ale acestei boli. Deocamdata, in judetul Iasi nu s-a inregistrat nici un caz de botulism, la Spitalul de Boli Infectioase fiind internati doi pacienti din judetul Bacau, a caror stare de sanatate a fost stabilizata si in privinta carora nu exista riscuri vitale. Botulismul apare in urma consumului de alimente contaminate, in special conserve preparate in casa, slanina, carnati afumati, peste afumat, carne la borcan.
Medicii de specialitate au afirmat ca principalele simptome ale bolii sunt tulburari digestive, uscacinea mucoasei bucale, greata, dureri abdominale, cefalee, ameteli, astenie accentuata, paralizii oculare, faringiene, dificultate la inghitire, paralizii ale muschilor respiratori.
Pentru a preveni imbolnavirea, medicii recomanda populatiei sa evite consumul conservelor de legume, carne si peste, preparate in casa daca acestea nu au fost sterilizate prin fierbere minimum 30 de minute, evitarea consumul de conserve al caror capac este bombat, evitarea consumului de alimente cu aspect si miros neplacut. De asemenea, produsele vegetale trebuie curatate si spalate foarte bine inainte de consum, trebuie evitata prepararea alimentelor cu mai mult de 2-3 ore inaintea consumului in cazul celor pentru care nu se pot asigura conditiile de temperatura necesara pastrarii acestora. La primele simptome de boala populatia trebuie sa se prezinte imediat la medicul de familie sau la spital.
Din cauza inregistrarii de la inceputul anului a unui numar mai mare de cazuri de botulism in tara fata de aceeasi perioada a anului trecut, reprezentantii M