Mai bine de trei sferturi dintre cei aproximativ 1,24 milioane tarani romani care au dreptul sa primeasca subventii in acest an si-au deschis deja conturi la banci si au depus cererile pentru plati. Timisul este unul dintre judetele fruntase in ceea ce priveste depunerea cererilor pentru subventiile U.E.
Reprezentantii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, unde au fost depuse cererile, spun ca si cei care isi depun cererile dupa 15 mai, anuntat ca termen-limita, vor putea sa o faca doar pana la sfarsitul lunii. In caz de intarziere, insa, banii pe care ii vor primi vor fi mai putini, pentru ca vor fi penalizati cu 1% pentru fiecare zi lucratoare de intarziere.
"In acest caz, subventia va fi calculata tinandu-se cont de datele declarate de fiecare fermier si de intarzieri. Nu cred ca va fi cazul Timisului, avand in vedere ca avem depuse deja 22.000 de cereri dintr-un total de 28.000 de detinatori de teren agricol", spune Florin Faur, directorul A.P.I.A. Timis. In cazul in care intarzierea depaseste 25 zile, cererea va fi respinsa.
Cat priveste suprafata, s-au solicitat subventii pentru 435.000 de hectare, dintr-un total de 523.000 hectare de teren agricol al judetului, conform declaratiilor acestuia.
Si tot pentru a putea sa vina in sprijinul agricultorilor, reprezentantii A.P.I.A. Timis au mers in majoritatea comunelor, luand legatura cu reprezentantii autoritatilor locale si explicandu-le modalitatea in care pot sa-i ajute pe fermieri. "Am dat posibilitatea ca si taranii care fie nu pot sa vina pana la Timisoara din motive de sanatate, fie sunt mai delasatori sau le este greu sa se deplaseze pana la Timisoara sa-si depuna actele necesare pentru obtinerea subventiei la Primarii. Apoi noi le vom centraliza si astfel toti cei care au dreptul la acesti bani vor putea sa-i primeasca", mai spune Florin Faur.
Directorul A.P.I