Bani in plus. Din contul de economii puteti scoate bani oricand si obtineti si dobanzi atractive Diferenta. La depozitele clasice dobanzile se taxeaza cu 16%, in vreme ce la conturile de economii scapati de impozitare
Mark Robert
Vreti sa va puneti banii la adapost si sa obtineti si un ban in plus, fara sa platiti statului impozit? Solutia poate fi contul curent de economii, la care, potrivit Codului Fiscal, nu se aplica taxa unica de 16%. Majoritatea bancilor ofera celor interesati produse de economisire cu dobanzi ridicate, de pana la 6-7% pe an, foarte apropiate de cele ale depozitelor la termen.
Conditii de baza
Ne-am interesat la BRD Societe Generale, sucursala Academiei (Bucuresti), in ce conditii putem obtine un castig bun din contul de economii. Acest cont functioneaza ca si un cont curent (putem scoate oricand anumite sume), dar are dobanzi similare cu ale depozitelor clasice.
Un ofiter de credite ne-a informat ca retragerile de numerar la acest tip de cont se pot face oricand, fara ca acesta sa fie desfiintat, pierzand doar dobanda pentru suma retrasa, daca retragerea se face inainte de capitalizare. O conditie de baza a acestui cont este pastrarea sumei minime de constituire a depozitului, altfel banii se vireaza intr-un cont curent obisnuit, iar contul de economii se lichideaza.
Dobanzi in trepte
Suma minima pentru deschiderea contului este de 500 lei la BRD si BCR si 1.000 de lei la Banca Transilvania si Bancpost. Dobanzile la conturile de economii variaza de la banca la banca. De exemplu, BRD ofera produsul Atucont, cu o dobanda de 7%. La alte banci, dobanzile variaza in functie de sumele depuse.
Un ofiter de credite de la Banca Transilvania ne-a precizat ca dobanda este de 6,75% si poate urca pana la 7% pentru sume mai mari de 10.000 de lei. La Bancpost dobanda este de 3,5% pentru sume de pana la 6.