Dacă credeaţi că bolile de inimă apar doar la vârste înaintate, site-ul www.femeia.ro vă contrazice: foarte mulţi tineri suferă de maladii cardiovasculare.
Semnalele bolilor de inimă sunt discrete: un uşor disconfort în piept, senzaţie de greaţă, nu neapărat de durere; o sufocare apărută brusc, însoţită sau nu de durere între degetele inelar şi mic de la mâna stângă ori de o arsură în coşul pieptului (ca şi cum aţi avea gastrită sau chiar ulcer) ori chiar de durere în dreapta, în spatele pieptului sau într-o măsea. Toate acestea pot fi simptomele discrete ale unei ischemii cardiace, mai ales dacă cedează spontan, în maximum două - trei minute.
Rupere de ritm
Cu toate că e importantă pentru organism, tulburarea ritmului inimii (aritmie cardiacă) poate trece neobservată sau, dimpotrivă, vă poate alarma prin leşinuri repetate şi de scurtă durată. Mai zgomotoasă e nevroza cardiacă (palpitaţiile), în care începeţi să vă simţiţi brusc bătăile inimii, regulate sau neregulate; însă, de cele mai multe ori, palpitaţiile nu semnifică vreo afectare organică a cordului.
Risc calculat
Apreciaţi-vă riscul de a vă îmbolnăvi, ţinând cont că: fumatul, alimentaţia bogată în grăsimi animale, sedentarismul, supraponderabilitatea/obezitatea, precum şi consumul crescut de alcool vă îngroaşă în timp pereţii vaselor, care îşi pierd elasticitatea mai devreme şi îşi îngustează lumenul, iar muşchiul inimii ajunge să sufere. Dacă aveţi rude de sânge cu maladii cardiovasculare, riscul dumneavoastră e cu atât mai crescut.
Dacă credeaţi că bolile de inimă apar doar la vârste înaintate, site-ul www.femeia.ro vă contrazice: foarte mulţi tineri suferă de maladii cardiovasculare.
Semnalele bolilor de inimă sunt discrete: un uşor disconfort în piept, senzaţie de greaţă, nu neapărat de durere; o sufocare apărută brusc, însoţită sau nu de durere între degetele inelar şi