Cele mai bune cuţite pentru bucătărie
Un cuţit bun şi eficient reprezintă întotdeauna o investiţie care îşi merită banii. Dacă vă cumpăraţi un cuţit de calitate şi ştiţi să îl protejaţi de uzură inevitabilă, îl puteţi avea o viaţă întreagă. Potrivit site-ului www.eva.ro, o astfel de „unealtă“ este absolut necesară oricărei gospodine şi, dacă ştiţi să aveţi grijă de el, vă va demonstra, cu timpul, că aţi făcut alegerea cea mai bună „aducându-l“ în bucătăria dumneavoastră.
Înainte de a cumpăra cuţitele - de formele şi dimensiunile de care aveţi nevoie, pentru diferite „operaţii gastronomice“ (curăţat, decojit, tăiat, tranşat etc.), învăţaţi mai multe despre... „anatomia“ lor. Cele patru părţi din care sunt alcătuite cuţitele sunt reprezentate de lamă, mâner, „proeminenţă“ şi lama internă a cuţitului.
Lama poate fi confecţionată din oţel inoxidabil, oţel pur, fără amestecuri sau aliaje, din oţel pur îmbunătăţit sau din ceramică. Lamele de cuţit metalice pot fi „presate“ (realizate prin presare din metalul respectiv) sau forjate (a căror formă este dată de lucrul la temperaturi extrem de ridicate). Lamele realizate prin presare sunt mai robuste şi au o viaţă mai lungă, deşi cele forjate sunt utile în cazul unor operaţii care necesită delicateţe şi „mână uşoară“, cum ar fi tăierea de fileuri sau tranşarea.
Cuţitele cu lama din oţel inoxidabil au un preţ rezonabil, dar nu pot fi re-ascuţite o dată ce lama s-a tocit.
Cuţitele cu lama din oţel pur îşi păstrează lama foarte bine ascuţită, dar este necesar să le curăţaţi cu atenţie şi să le uscaţi foarte bine. Până la urmă, metalul va suferi decolorări, se va înnegri de-a lungul timpului şi utilizării. Această decolorare nu presupune nici un dezavantaj - totul ţine doar de gusturi şi preferinţe.
Cuţitele cu lama din oţel pur îmbunătăţit conferă aceleaşi calităţi ca şi cele din oţel pur, exce