In Romania, inflatia este influentata mai mult de curs decat de dobanzi. Misu Negritoiu atrage atentia asupra asimetriei transmisiei cursului de schimb - o depreciere creste inflatia mai mult decat a redus-o aprecierea.
Ati declarat, de curand, ca piata financiara romaneasca este rudimentara. Concret, ce instrumente exista pe pietele din Ungaria, Cehia sau Polonia, dar lipsesc de la noi?
Piata financiara romaneasca se afla inca intr-o faza incipienta a dezvoltarii sale, din pacate la acelasi nivel ca in urma cu cinci ani.
Irelevanta curbei randamentelor obligatiunilor de stat, cauzata de lichiditatea extrem de scazuta, impiedica dezvoltarea unei piete pentru instrumente sofisticate (FRA, IRS, optiuni pe cursul de schimb), ceea ce determina costuri de intermediere financiara mai ridicate, reflectate, intr-un final, in incetinirea cresterii economice.
Construirea unei curbe a randamentelor pe termen lung, impreuna cu adoptarea unor norme de catre BNR pentru a conferi credibilitate curbei randamentelor pietei monetare (BUBOR) reprezinta preconditiile sporirii sofisticarii instrumentelor financiare in Romania.
Toate aceste instrumente exista de ani buni in tarile mentionate de dv. Pietele lor financiare sunt mult mai dezvoltate, atat pentru sectorul public, cat si pentru cel privat.
Se emit volume mari de certificate de trezorerie, obligatiuni de stat si corporative, hartii comerciale (comercial papers) - care la noi nici macar nu se mentioneaza - instrumente derivate (optiuni, swap-uri, forward, futures), dar si actiuni. Sa fi ratat noi sansa?
In ce masura lipsa acestor instrumente ii poate face pe administratorii de fonduri de pensii private sa rateze startul? Stiu ca ING este interesata de aceasta piata.
E o explicatie de ce fondurile de investitii in Romania sunt atat de puti