Mark Allen Steiner
The Rhetoric of Operation Rescue.
Projecting the Christian Pro-Life Message,
T& Clark, New York, 2006, 226 p.
Avortul continua sa reprezinte o problema controversata in SUA, unde in deceniile trecute a inflamat atit spiritele activistilor pro-viata, cit si pe ale celor pro-alegere. Primii au mers pina acolo incit au apelat la mijloace de protest mai putin obisnuite – de la proteste in fata clinicilor ce realizeaza aceste operatii pina la atacuri armate impotriva doctorilor din aceste clinici.
in general, disputele etice despre avort se grupeaza in functie de doua tabere, din care prima, „pro-viata“, se bazeaza pe un fundament teologic, iar cealalta, „pro-alegere“, pe unul inspirat din drepturile omului. Dincolo de principiile invocate de fiecare perspectiva („dreptul la viata al nenascutilor versus dreptul la alegere al femeilor“), se poate constata ca modul in care se raporteaza o tabara sau alta discursiv la avort reprezinta deja o anticipare si o explicitare a pozitiei sale.
Astfel, sustinatorii drepturilor nenascutilor isi reprezinta intotdeauna avortul ca pe o situatie in care „copiii“, „bebelusii“, respectiv „persoanele umane“ „nevinovate“, sint „omorite“ cu brutalitate, in timp ce oponentii lor se exprima in limbajul „controlului reproducerii“, al „embrionilor/fetusilor“ si al „dreptului la viata privata“. Limbajul folosit nu este niciodata neutru, ci indica, in avans, orientarea referitoare la avort a autorului discursului.
O lucrare recenta a unui specialist in teoriile comunicarii – Mark Allen Steiner – incearca sa incadreze tema avortului intr-un domeniu care poate fi mai greu asociat disputelor „traditionale“ – si anume, teoriile retorice. Volumul, aparut in 2006 la Editura T& Clark, isi propune sa investigheze cauzele ce au determinat ascensiunea si, ulterior, decaderea grupul