Bancile isi fac propriile liste cu date despre clienti. Paralel cu informatiile care provin de la Biroul de credit, bancherii aduna date din diverse surse, inclusiv materiale de presa.
„Bancile comerciale au propriile baze de date despre clienti si, probabil, tin liste negre, astfel incit sa nu crediteze persoanele sau firmele cu grad ridicat de risc“, a declarat ieri Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB). Aceasta practica nu este utilizata doar in Romania, ci in toata lumea.
„Este o evidenta faptul ca bancile trebuie sa aiba informatii despre istoricul de credit al fiecarui client. Acest lucru se intimpla in toata lumea“, ne-a spus Bogdan Baltazar, membru in Consiliul de Administratie al BRD.
In situatia in care bancile aduna informatii negative despre un anumit client, acestuia i se poate refuza creditarea chiar daca nu se afla in baza de date a Biroului de credit. „Nu este normal ca atunci cind o banca afla ca un delincvent este pe cale de a fi condamnat sa nu si-l doreasca drept client?“, spune Ghetea.
Sursele din care bancile isi aduna informatiile sint destul de variate. „Nu avem timp sa facem investigatie jurnalistica, asa ca sint situatii in care luam date si din presa, bineinteles, le verificam ulterior“, ne-a spus Corneliu Cojocaru, purtatorul de cuvint al Bancii Comerciale Romane. Bancile analizeaza riscul de credit al unui anumit client dupa mai multe criterii.
„In momentul in care judeci un client, folosesti cit mai multe surse posibile. Vorbim aici despre surse libere“, ne-a mai spus Cojocaru. Presedintele ARB are o parere asemanatoare. „Exista informatii despre care bancile au cunostinta din presa, de exemplu, despre persoane pe care bancile nu si le doresc“, a spus Ghetea.
integral in Cotidianul
Bancile isi fac propriile liste cu date despre clienti. P