Ministerul de Externe de la Chisinau sustine ca Romania nu a solicitat deschiderea de sectii de votare suplimentare pentru referendumul din 19 mai.
"Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova - se arata intr-un raspuns pentru BBC - a fost notificat de catre Ambasada Romaniei la Chisinau, la 25 aprilie 2007, privind deschiderea a doua sectii de votare in cadrul Ambasadei si Sectiei consulare a misiunii pentru desfasurarea referendumului din 19 mai 2007 cu privire la demiterea presedintelui Traian Basescu."
"Concomitent, Ambasada s-a adresat cu rugamintea de a asigura unele masuri suplimentare de paza pentru cele doua sedii pe durata desfasurarii referendumului. Astfel - se precizeaza in raspunsul oficial al Ministerului de Externe de la Chisinau - partea romana a primit aprobarile si suportul necesar din partea MAEIE pentru organizarea procedurii de votare in conformitate cu solicitarile inaintate. Alte solicitari decat cele enuntate nu au parvenit pe adresa MAEIE", se mai spune in comunicatul diplomatiei moldovene.
Afirmatiile Ministerului moldovean de Externe nu au fost comentate de Ambasada Romaniei la Chisinau. "Ambasada Romaniei nu comenteaza afirmatiile Ministerului de Externe de la Chisinau, acestea fiind analizate in prezent de Ministerul de Externe de la Bucuresti", a declarat secretarul de presa al misiunii diplomatice romane, Florin Lencu.
La referendumul din 19 mai, in Republica Moldova au fost deschise doar doua sectii de votare, la Ambasada si la Consulatul Romaniei la Chisinau, unde au putut votat aproape 5.000 de cetateni romani din Republica Moldova. Aproximativ 1.000 de persoane nu au reusit sa voteze din cauza cozilor foarte mari. Multi dintre acestia, dar si dintre cei care au reusit sa voteze, au criticat modul in care au fost asigurate conditiile de exercitare a votului l