Este aproape imposibil să defineşti în câteva cuvinte bucătăria braziliană. Originile acesteia stau în vechile reţete ale indigenilor combinate şi adaptate de coloniştii portughezi şi îmbogăţite de sclavii africani aduşi în această ţară.
Bucătăria braziliană nu are nimic în comun cu cea a altor ţări sud-americane. Brazilia este singura ţară unde negii aduşi din Africa şi-au putut perpetua tradiţiile şi au contribuit semnificativ la evoluţia culturii şi civilizaţiei braziliene şi implicit a gastronomiei. Atunci când portughezii au colonizat Brazilia, la începutul secolului al XVI-lea, aceasta era locuită de indieni care trăiau în pădurea amazoniană. Hrana acestora consta în peşte, carne de tapir, fructe sălbatice, manioc şi tot felul de rădăcini pe care le pregăteau în mod rudimentar. Pe lângă manioc, indigenii cultivau grâu, cartofi şi arahide. O dată cu colonizarea portugheză, în bucătărie au fost introduse carnea de găină şi ouăle. La început, acestea erau oferite sclavilor bolnavi deoarece se credea că sunt alimente revigorante. Încet, încet au început să fie prezente aproape în orice casă şi să fie ingredientele de bază ale unor feluri de mâncare precum Vatapá sau Xinxin de galinha.
Înainte de venirea portughezilor, carnea consumată de localnici provenea doar din vânat. În călătoriile lor, portughezii au adus în Brazilia diverse alimente şi, de asemenea, produse pe care le-au găsit aici le-au transportat în Africa. Maniocul şi arahidele au cucerit continentul negru, iar bananele şi nucile de cocos au fost „integrate“ în meniul brazilian. Din Europa, portughezii au adus găina, oaia, raţa, porcul şi vitele.
Mari consumatori de carne
În zilele noastre, preparatele braziliene sunt renumite pentru nenumăratele sortimente din carne (vită, peşte, pui) şi garnituri în care predomină orezul şi fasolea. Se spune că în Brazilia numai c