Oul este un aliment in jurul căruia s-au creat numeroase mituri. Se spune că oul creşte colesterolul. Sau că este unul dintre cele mai alergice alimente. Oul fiert tare este recomandat celor care vor să slăbească. Iar studenţii aflaţi in sesiune trebuie să mănănce ouă crude, deoarece conţin lecitină care imbunătăţeşte memoria. Pe de altă parte, ouăle de raţă sunt mai toxice decăt cele de găină.
Unele dintre aceste afirmaţii sunt adevărate, altele, dimpotrivă, sunt false. Vom analiza aceste mituri cu ajutorul prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. "Este adevărat că gălbenuşul de ou conţine mult colesterol. In acelaşi timp insă, gălbenuşul este o sursă bună de lecitină - o substanţă care previne depunerea colesterolului sub formă de aterom pe vasele sangvine. De aceea putem spune că din punct de vedere al aportului de colesterol, oul este neutru, el nu creşte colesterolul datorită lecitinei. In acelaşi timp, lecitina menţine sănătatea celulei nervoase, a creierului", arată specialistul nostru.
Proteine
Colesterolul este conţinut numai de gălbenuşul de ou (1.400 mg/100 g). Albuşul oului este proteină pură. Ov-albumina, proteina din albuş, a fost luată ca etalon de proteină cu valoare biologică standard de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură. In momentul ingerării, această proteină este asimilată complet de metabolismul uman. Ca orice proteină, şi albuşul de ou poate provoca alergii, insă nu mai mult decăt alte alimente. "Iată că miturile cum că oul nu este sănătos, că este toxic, că este alergen se dărămă unul căte unul. Oul este un aliment complex, o sursă bogată de macroelemente importante pentru organismul nostru: calciu, fier, vitamina D, vitamina B12, aminoacizi esenţiali", precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.
100 g ou conţin 12 g