Sesiunea Grupului Bilderberg incepe azi la Istanbul, cu participarea a peste 100 dintre cele mai influente personalitati ale lumii.
Intalnirea Grupului Bilderberg devanseaza cu cateva zile Summit-ul G8, al celor mai dezvoltate state. Ambele vor definitiva urgentele agendei globale, iar prioritatile sunt energia si modificarile climatice.
Pana in anul 2004, Grupul a fost exclusivist, reunind rezidenti din America de Nord si Europa. Restrictionarea accesului la actul decizional global a fost abandonata, la Istanbul participand invitati turci, dar si un expert iranian in analiza politica.
Reuniunea din acest an a grupului Bilderberg va avea loc la Istanbul, intre 31 mai si 3 iunie. Intalniri ale grupului Bilderberg au mai avut loc in Turcia in 1959 si 1975. Alegerea gazdei din 2007 nu e intamplatoare, dovedind sprijinul (in)direct al participantilor pentru cea mai controversata dintre tarile care bate la portile UE. Este o reala lovitura diplomatica europeana in avanpostul islamic al Orientului Mijlociu, cu asumarea tuturor consecintelor, pozitive sau negative, generate de aceasta optiune.
Tripleta Davos-Bilderberg-G8
Grupul Bilderberg joaca un rol important - desi nerecunoscut oficial - in stabilirea tendintelor politice globale. In ultimele doua decenii, hotararile decisive pentru agenda mondiala au o ciclicitate anuala ierarhizata: summit-ul Davos – reuniunea Bilderberg – summit-ul G8. Astfel, la inceputul fiecarui an se desfasoara intalnirea de la Davos (Elvetia), cu peste 1.000 de participanti: conducatori de companii nationale si multinationale, lideri de guverne, experti in economie, finante si comert. Aici se fac "stocurile" de probleme tematice, lista de subiecte prioritare, politici investitionale, se orienteaza bugete, piete si cooperari, se contureaza tendinta consumismului pentru anul care vine. Prob