S-a petrecut un fapt uimitor in momentul in care eu si studenta mea, Carmen Iordache, am inceput lucrul pentru proiectul Spatiul alchimic. In mintea si sufletul nostru s-au declansat energii orientate spre intelegerea si relevarea acestui univers magic.
Nimic, de atunci, nu ne pare mai captivant, mai incitant. Astfel, recurgand la mijloace proprii specialitatii noastre de artiste ale decorativului de fibre, am utilizat coloranti textili si am concretizat demersul nostru intr-un film experimental numit Gest, culoare, foc si apa. Alaturi de doua performance-uri, acest proiect s-a derulat in seara zilei de 16 mai in fata Muzeului de Istorie a Farmaciei din Sibiu.
Pentru o mai buna intelegere a acestei manifestari, simt nevoia unor precizari: filmul si primul performance au ca punct de plecare transformarea alchimica, exprimata prin ritualul vopsirii. Accentul este pus pe evidentierea gesturilor, insistandu-se asupra ideii ca artistul confera elementelor cu care opereaza nu numai o valoare artistica, ci si o semnificatie de origine magica. Utilizarea materiilor vegetale, a focului si apei, a unui anumit instrumentar si a unui anumit mod de operare, subliniaza similitudinile existente intre lumile aparent diferite ale farmacistului si ale artistului.
Cel de-al doilea performance sustine ideea transformarii alchimice prin transferul obiectelor farmaceutice din spatiul tridimensional in cel bidimensional, sub forma semnului plastic imprimat serigrafic pe suport textil. Materialul a fost dispus in spirala in fata Muzeului de Istorie a Farmaciei. Este sugerat astfel simbolul "sarpelui" sau al "dragonului", imagini alchimice ale unei forte cosmice. Semnele si simbolurile imprimate vor respecta cromatica specifica alchimiei. Experimentul se va desfasura sub forma unui joc interactiv intre public si artist.
Cele doua performance-uri vor pune semnul