Fie ca e zi de salariu sau nu, romanii iau cu asalt supermarketurile pentru cumparaturi
Devoratori. Romanii nu prea pot face economii pentru ca dau tot salariul pe mancare, marfuri nealimentare si servicii
Arpad Dobre
Cheltuielile pentru consum ale unei familii sunt in medie de 815,45 lei pe luna, potrivit Institutului National de Statistica (INS). Familiile de la oras au cheltuit anul trecut circa 1.019 lei pe luna pentru consum, iar cele din mediul rural, doar jumatate, adica aproximativ 550 de lei pe luna. Conform INS, o familie din Romania este formata din 2,9 persoane.
Pe ce se duc banii
Cheltuielile de consum includ platile pentru alimente si bauturi consumate efectiv, marfuri nealimentare si servicii, iar totalul cheltuielilor banesti acopera si sumele platite pentru produsele neconsumate (ramase in stoc, date in prelucrare sau ca furaj pentru animale), impozite, contributii, cotizatii, taxe, precum si alte cheltuieli. Conform statisticii oficiale, cheltuielile lunare de consum pe gospodarie s-a majorat in 2006 de la 764,3 lei, in primul trimestru, la 859,53 lei, in perioada octombrie-decembrie 2006. Cheltuiala de consum pe intreg anul a fost calculata ca medie aritmetica a datelor trimestriale.
Salariul mediu net este de 1.027 lei, iar consumul familial, de 1.019 lei pe luna
Cheltuieli pe caprarii
Romanii au cheltuit anul trecut pentru alimente si bauturi 261,67 lei/familie, in fiecare dintre lunile primului trimestru, si 301,53 lei/familie, in lunile ultimului trimestru. Concret, orasenii au cheltuit lunar 373,38 lei/familie, iar cei de la sate circa 208 lei/familie pentru alimente si bauturi. Pentru marfurile nealimentare, cheltuielile lunare au crescut de la 285,57 lei pe familie in primul trimestru, la 324,29 lei pe familie, in ultimul trimestru al anului trecu