Şi reiau acum subiectul de demult şi aproape permanentizat cu educaţia sexuală în şcolile româneşti. Sau mai bine zis cu lipsa acesteia. De data asta o fac însă prin altă prismă. Dacă acum cîteva săptămîni s-a iscat în presă un scandal privind sinuciderea unui elev aflat într-o relaţie "nepotrivită" cu profesora lui (situaţii ce parcă apar din ce în ce mai des în paginile ziarelor sub aspect senzaţional, fără însă a se încerca cuplarea cercetării aplicate cu întîmplările "extraordinare"), accentul căzînd astfel pe lipsa educaţiei sexuale în şcoli, dar o lipsă pusă pe un tapet care nu schimbă nimic, ci doar vinde senzaţionalul, tot acum cîteva săptămîni am cunoscut şi un grup de tineri adolescenţi, elevi de liceu sau studenţi, care în timpul lor liber şi absolut voluntar se ocupă cu promovarea acestei educaţii printre cei de o vîrstă cu ei, încercînd să facă o schimbare.
Săptămînal, în grupe de cîte doi, instruiţi de specialiştii din cadrul organizaţiei "Tineri pentru tineri", colindă liceele şi şcolile, vorbesc şi dau sfaturi cu patalama colegilor lor, încercînd astfel să suplinească o lacună a sistemului educaţional.
Cine sînt şi ce-i mînă în luptă, într-o ţară unde voluntariatul este încă privit cu lehamite, iar portretul lor, generalizat de presa de scandal prin ştiri în care "tinerii din România" apar doar ca "viitori delincvenţi", cu un "comportament agresiv" şi capul "numai la distracţie"?
Dintru început, ei...
Cine sînt? Varianta scurtă i-ar descrie simplu şi sec: voluntari la organizaţia "Tineri pentru tineri". Însă varianta mai lungă este cea care le-ar face dreptate, începînd să vă povestească de un grup de elevi şi studenţi, numindu-i pe numele lor cel mic (Mihai, Raluca, Andreea, Liviu, Alisa, ...), de care mass-media nu ţine cont, nu pentru că nu ar exista, ci pentru simplul motiv că ei nu fac audienţă, pentru că alcătuiesc faţ