Ne hrănim corect, respectăm cerinţele elementare în combinarea alimentelor, dar, cu toate acestea, în sezonul de primăvară, stomacul ne atenţionează.
Durerile sunt subite şi puternice, iar medicul de familie ne poate primi abia după-amiază sau a doua zi de dimineaţă. Primul ajutor în caz de criză stomacală ni-l putem acorda singuri. Sucul din cartofi cruzi ameliorează durerea. În cazul în care cartofii sunt noi, nu trebuie să li se îndepărteze coaja, trebuie doar bine spălaţi, apoi răzuiţi pe o răzătoare măruntă, după care strecuraţi. Sucul obţinut se poate bea într-o cantitate de 30-50 grame la fiecare 30 de minute.
- Puneţi picioarele într-un lighean cu apă călâie, peste care adăugaţi treptat apă fierbinte, până când obţineţi o temperatură a apei de circa 40 de grade Celsius.
- Luaţi câte cinci picături de nux vomica, la intervale de 10-15 minute. Acest preparat ajută şi în crize biliare şi renale.
- Pentru disconfort, acidităţi, apelaţi la preparatul Robinia pseudo-acacia 5 CH. Se iau câte cinci boabe cu 45 de minute înainte de masă. Dacă durerile sunt puternice, se poate lua o nouă doză şi la o oră după masă.
- Altă variantă pentru ameliorarea durerilor stomacale, arsurilor şi balonărilor cu senzaţie acidă este preparatul Gastrocynesine. Luaţi o tabletă cu o oră înainte de masă.
Propolis. Luaţi de trei ori pe zi, câte 20 - 40 de picături. Doza depinde de reacţia individuală a stomacului. În 40 g de apă sau lapte se adaugă 30% propolis diluat în spirt. Acesta distruge bacteriile şi ameliorează durerile, stimulând sistemul imunitar.
Plante medicinale. Se amestecă în cantităţi egale mentă, cimbrişor, sunătoare galbenă, şovârn şi valerian. Se face o infuzie din una - două linguri din acest amestec cu 0,5 ml de apă clocotită. Această cantitate se bea în cursul unei zile înainte de masă. Infuzia are efect împotriva stresului