Bărbaţii cu un nivel scăzut de testosteron pot avea o speranţă de viaţă mai redusă, conform unui studiu prezentat la întâlnirea anuală a Societăţii Endocrine din Toronto, citat de site-ul www.menonline.ro.
Studiul a fost făcut pe 800 bărbaţi, între 50 şi 91 de ani, din California şi a concluzionat că bărbaţii cu un nivel scăzut de testosteron există un risc de moarte prematură cu 33% mai mare în următorii 18 ani de viaţă, decât la cei cu un nivel mai ridicat de hormoni.
Nivelul de testosteron scade gradual pe măsură ce bărbaţii îmbătrânesc, însă nu există o definiţie clară pentru ce înseamnă exact „un nivel scăzut“.
Simptomele depind de cât de scăzut este acest nivel, la cifre foarte mici, bărbaţii confruntându-se cu disfuncţii erectile, scăderi ale libidoului, oboseală, iritabilitate, depresie, scăderea puterii, a densităţii oaselor şi scăderea masei musculare.
„Doctorii nu ar trebui să prescrie testosteron doar pentru că nivelul este scăzut sau doar pentru că pacienţii consideră că vor trăi mai mult“, a declarat dr. Finkelstein.
Un nivel ridicat de testosteron nu este neapărat un lucru bun. Efecte negative pot avea şi tratamentele cu acest hormon: insomnie, coagularea sângelui şi posibilitatea înrăutăţirii bolilor de prostată.
Pentru cei care au, într-adevăr, nevoie de tratament cu testosteron, hormonul poate fi injectat sau se poate folosi sub formă de gel.
Bărbaţii cu un nivel scăzut de testosteron au tendinţe de îngrăşare şi pot prezenta un risc crescut pentru bolile cardiovasculare sau diabet.
Studiul întreprins arată că există o corelaţie între nivelul scăzut de testosteron şi mortalitate, însă nu a demonstrat că între acestea există o relaţie cauză-efect.
Cercetătorii spun că următorul pas este un studiu clinic mai aprofundat. Bărbaţii cu un nivel scăzut de testosteron pot avea o speranţă de viaţă mai redusă, confo