Procesul dubios de privatizare sau postprivatizare a unor societăţi comerciale la care statul a deţinut calitatea de acţionar a bifat, anul trecut, un prejudiciu reclamat de 21,4 milioane de dolari şi 1.630.000 de euro. Spunem reclamat deoarece nu s-a stabilit cu exactitate paguba înregistrată, iar poliţiştii şi procurorii mai au de lucru până la finalizarea dosarelor.
Chiar dacă autorităţile preferă să nu divulge prea multe informaţii din culisele anchetelor pe care le au în lucru, IGPR ne-a informat că în cursul anului 2006 au fost efectuate cercetări în zece dosare penale cu privire la ilegalităţi comise cu ocazia derulării procesului de privatizare-postprivatizare.
Dintre acestea, spun anchetatorii, într-un dosar penal a fost dispusă începerea urmăririi penale şi şase cauze au fost înaintate unităţilor de Parchet cu propunerea de declinare a competenţei în favoarea DNA sau Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Alte două dosare au fost declinate în favoarea Parchetelor competente teritorial pentru continuarea cercetărilor, o altă speţă aflându-se în prezent în lucru. Poliţiştii de la Direcţia de Investigare a Fraudelor (DIF) din cadrul IGPR spun că au fost cercetate 14 persoane pentru comiterea a 16 fapte penale.
„În ceea ce priveşte participanţii la comiterea acestor infracţiuni, se evidenţiază faptul că aceştia îndeplineau funcţii de conducere - regii autonome, companii naţionale, iar şase funcţionari publici aveau putere de decizie la nivelul unor autorităţi publice de la nivel local sau central“, au precizat anchetatorii.
Vânzare subevaluată de active
Din analiza dosarelor în care au fost efectuate, sub supravegherea procurorilor, o serie de cercetări în ceea ce priveşte evoluţia, amploarea şi diversitatea fenomenului infracţional în acest domeniu de activitate, s-au stabilit m