TROC. Satenii vin la piata, pun ochii pe un "sclav", il tocmesc, apoi pleaca cu el pe camp Oferta. Mii de zilieri vin intr-o comuna din Galati, sperand sa fie angajati de sateni
Laura Gurau
In comuna galateana Matca exista, de cativa ani, un loc denumit de localnici "Targul de sclavi". Peste 2.000 de zilieri din satele sarace din Moldova si Republica Moldova vin aici, in speranta ca vor avea norocul sa-si gaseasca angajatori care sa-i ia cu ziua la diferite treburi agricole. Gospodarii din Matca se ocupa cu legumicultura, au solarii si lucreaza tot timpul anului, deci au mare nevoie de forta de munca.
"Targul de sclavi" se desfasoara in piata angros de legume din comuna. Cei interesati sa angajeze un om merg la targ, ii masoara din ochi pe moldovenii prezenti si ii aleg pe spranceana.
Zilierii s-au "specializat" in cresterea legumelor, Matca fiind recunoscuta pentru suprafata mare - peste 600 de hectare de solarii.
Pretul unei zile de munca in legumicultura a scazut drastic. Daca inainte era 40 de lei ziua, cu tot cu masa, acum un zilier abia daca mai primeste 30 de lei. Cu o populatie de 13.000 de locuitori, comuna galateana absoarbe, in continuare, sute de "sclavi", veniti in cautarea unui acoperis si a unui loc de munca. Dupa parerea localnicilor, comuna Matca este singura localitate din tara unde se munceste non-stop.
Criza de menajere
Daca pentru un zilier nu trebuie decat sa dea o fuga la Targul de la Matca, galatenii simt tot mai acut lipsa menajerelor de pe piata muncii. Femeile pricepute la trebaluitul prin casa au luat de ani buni drumul Italiei si Spaniei. Singura solutie pe care o intrevad expertii in piata muncii este "importul" de menajere din Republica Moldova.
TROC. Satenii vin la piata, pun ochii pe un "sclav", il tocmesc, apoi pleaca cu el pe camp Oferta. Mii de zilieri vin intr-o com