» PSD este de facto la guvernare. Social-democratii isi impun vointa si programele politice si economice, prin motiuni, negocieri si trocuri politice.
» Guvernul va trebui sa puna in practica solicitarile PSD.
Profitand de sustinerea extrem de fragila pe care Executivul o are in Parlament, social-democratii au ajuns practic sa tina fraiele guvernarii, impunandu-si repetat punctul de vedere, fie prin motiuni simple, fie prin presarea liberalilor si diferite trocuri politice. Ziua de ieri a adus pesedistilor doua victorii, iar Cabinetului Tariceanu II mai multe "misiuni" greu de pus in practica din punct de vedere bugetar. Mai intai a fost proiectul PSD privind cresterea pensiilor, pus in mod convenabil primul pe ordinea de zi. Propunerea a fost adoptata, conform negocierilor, cu 210 voturi "pentru" si nici un vot "contra", astfel ca Executivul trebuie sa gaseasca bani pentru ca punctul de pensie sa fie, de la 1 ianuarie 2008, 37,5% din salariul mediu brut pe economie, iar de la 1 ianuarie 2009, 45% din acelasi salariu de referinta. In plus, de la 1 septembrie 2007, pensiile agricultorilor vor creste cu 50%, iar celelalte, cu 5%.
Odata ce liberalii si udemeristii au consfintit prin vot propunerea PSD, social-democratii au votat si ei, la punctul urmator pe ordinea de zi, proiectul privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante pe durata vacantei parlamentare.
Strategia PSD a mai cuprins insa un obiectiv: motiunea simpla depusa pe domeniul Agriculturii, adoptata cu 131 de voturi "pentru", 63 de voturi "contra" si 17 abtineri - cu ajutorul deputatilor PRM, dar si al reprezentantilor PD si al deputatului PNL Adrian Semcu. In urma adoptarii motiunii, solicitarile PSD devin obligatorii pentru Ministerul Agriculturii si pentru Guvernul Tariceanu II. Executivul va fi, prin urmare, fortat sa acorde, in anul 2007, suma de 400 RON pe he