Inaugurarea Nokia Village
Nokia a inaugurat vineri, 29 iunie 2007, constructia fabricii de la Cluj, insa pana sa inceapa afacerea cu telefoane mobile, in zona infloresc afacerile cu terenuri. Insasi suprafata obtinuta gratuit de Nokia de la statul roman (159 de hectare la Jucu, la 18 km de Cluj) pare o foarte buna afacere imobiliara.
In Ungaria de pilda, producatorul finlandez cumparase, in 1999, terenul pe care si-a construit fabrica (Komarom), nu l-a obtinut gratuit ca in Romania.
Informatia pe scurt:
• Toate contractele care au obiect afaceri pe terenurile din zona Jucu contin clauze confidentiale ilegale
• Ca din intamplare, in 2006, adica putin inainte ca Nokia sa anunte oficial locul vitoarei investitii, oameni de afaceri din Cluj, consilieri locali sau simpli oameni au inceput speculatiile cu terenuri
• Preturile au explodat, sarind de la 1 - 5 euro/ metru mp la 25 - 45 euro/ mp, avand in vedere ca zona investitiei, plasata in plin camp, va fi racordata la utilitati pe cheltuiala statului. Practic, se constituie premisele unui mic oras.
[c:1:s] Inca un contract pe bani publici „la secret”
Ce a negociat insa Nokia cu statul roman si care sunt termenii asocierii ramane insa un secret bine pazit, cu toata ca informatiile ar trebui sa fie publice. John Guerry, managing director pentru Nokia Romania ne-a spus ca secretizarea contractului este o procedura standard atunci cand compania realizeaza o investitie. “Tot contractul e confidential.
Nu dezvaluim informatii despre costuri, preturi etc. Este ceva uzual pentru noi”, spune Guerry.
Ceea ce poate fi uzual pentru Nokia, devine perfect ilegal pentru autoritatile romane. Consiliul Judetean Cluj refuza sa faca public contractul, desi statul roman participa cu o suprafata insemnata de teren si cu peste 30 de milioane de euro din buget