Eficienta cheltuirii banilor de catre parlamentarii romani, in cursul deplasarilor externe, precum si sumele decontate pentru aceste actiuni, in perioada ianuarie 2005 - octombrie 2006, au constituit tema unui studiu publicat, joi, de Institutul pentru Politici Publice.
Studiul - consultat de Rompres - face parte din Proiectul intitulat "Parlamentarii - lucrand cu greu sau abia muncind? Monitorizarea absentelor si a cheltuielilor parlamentarilor in vederea unui Parlament mai transparent si mai responsabil", implementat de IPP si finantat de Agentia Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internationala (USAID) prin intermediul "Programului de consolidare a societatii civile din Romania".
Obiectivul principal al studiului a vizat corelarea intre utilitatea vizitelor in interes de serviciu ale membrilor Parlamentului si cheltuielile ocazionate de acestea, a declarat, intr-o conferinta de presa, Doru Frantescu, coordonator de programe IPP.
Studiul a fost realizat pe baza datelor oferite de Camera Deputatilor si Senat, autorii studiului remarcand in acest context o lipsa mai mare de transparenta la Senat. IPP a mai consultat o serie de acte normativre ce reglementeaza conditiile deplasarilor in strainatate ale parlamentarilor.
In perioada monitorizata (20 de luni), deplasarile in strainatate in interes de serviciu ale deputatilor si senatorilor au costat in total 2 milioane de euro, sustine IPP. "In unele deplasari s-a cheltuit, intr-o singura zi de delegatie, aproape cat trei salarii minime lunare pe economie", a aratat Doru Frantescu.
Cele mai frecventate tari sunt Franta si Belgia, dar "exista si destinatii dintre cele mai exotice", precum Tanzania, Egipt, Oman, Ghana sau Qatar.
Aproximativ 20.000 de euro au fost cheltuiti cu ocazia participarilor la evenimente sportive, 'campionii' la acest