Bunatati. Bolnavii din spitale saliveaza la meniul detinutilor
Adrian David
Cei aproape 1.800 de puscariasi din Penitenciarul Jilava mananca mai bine decat bolnavii internati in spital. Reprezentantii puscariei le stabilesc meniul zilnic in functie de puterea calorica a fiecarui aliment, pentru ca raufacatorii sa-si pastreze fortele si sa fie plini de energie, chiar daca stau dupa gratii.
Meniul zilnic al unui detinut inchis in Penitenciarul Jilava l-ar umple de invidie pe orice pensionar. Pentru doar 4,2 lei, meniul fiecarui prizonier cantareste mai mult de 2,5 kilograme si este compus din ingrediente pe care multi dintre romani nu apuca sa le puna pe masa prea des.
Dimineata incepe, "lejer", cu o ceasca de ceai, biscuiti cu margarina si telemea cu rosii proaspete. Detinutii diabetici mai primesc in plus cate un ou si un pahar cu lapte. Micul dejun ar trebui sa le tina in frau foamea hotilor, talharilor si criminalilor de la Jilava pana la pranz, cand cei 1.800 de detinuti au parte de un adevarat festin: ciorba de porc ca la mama acasa, urmata de iahnie de fasole cu carnati. Pentru cei cu probleme de sanatate exista ghiveci de legume sau alte bucate de regim. Ziua se incheie cu un pilaf cu carne de vita, pentru ca digestia puscariasilor sa fie mai usoara.
Exista un meniu special si pentru musulmani, in conditiile in care acestia nu mananca orice fel de carne. Sub atenta observatie a unui reprezentant al micii comunitati musulmane din inchisoare, bucatarii de la Jilava le pun in farfurie carne de vita, ori le gatesc, in functie de sarbatorile religioase, mancaruri traditionale.
Nota de plata este impresionanta: detinutii dau gata zilnic aproximativ 5 tone de hrana, la un pret lunar de aproape 230.000 de lei.
Ce mananca detinutii
Carne de porc si de vita: 476 kilograme
Cart