Cedarea locuintelor vechi nu este incurajata de proprietarii noilor complexuri rezidentiale, nici de banci. Apartamentele vechi, cumparate prin credite, pot fi vandute cu acceptul creditorului, pentru achizitionarea unora noi.
Pe piata bunurilor de consum de folosinta indelungata la moda este cedarea produsului vechi, contra unuia nou, insotita de achitarea unei diferente banesti.
Pe acest principiu functioneaza programul guvernamental "Rabla" (masina veche, ajunsa la fier vechi, constituie avansul pentru achizitionarea uneia noi), ca si campaniile de vanzari ale marilor magazine (cedezi bormasina veche pentru una noua, televizorul din anii ‘80 pentru o plasma sau calculatorul vechi pentru unul performant).
In domeniul imobiliar, asemenea oferte sunt deocamdata limitate. Casa veche nu poate constitui avans pentru una noua decat in foarte putine situatii. Inventivitatea bancilor ajuta uneori la achizitia locuintei dorite, prin acorda-rea unor credite-punte si prin valorificarea locuintei vechi.
Proprietarii scapa de stres
Cedarea casei vechi ca avans pentru una noua este o solutie neincercata pe scara larga in Romania. "Aceasta solutie se aplica cu succes in alte tari si ar fi potrivita pentru situatia Romaniei actuale. Un apartament de trei camere intr-un bloc vechi, construit in anii ‘30-‘40 are o suprafata de 60-65 mp. Apartamentele noi de trei camere au o suprafata de 110 mp.
Chiar in ipoteza ca pretul pe metrul patrat este acelasi, pentru un apartament nou proprietarul vechiului apartament ar avea de platit dublu fata de cat obtine pe apartamentul sau. Insa nu intotdeauna el poate face aceasta manevra in timp util, pentru ca toate procedurile cer timp.
O solutie de cedare a casei vechi l-ar scuti pe potentialul cumparator de toata aceasta tevatura", a explicat Radu Zilisteanu, purta