Trei mici producători de bere - Robema Roşiorii de Vede, Turnu Severin şi Alutus Râmnicu Vâlcea - ar putea fi executaţi de Fisc pentru datoriile acumulate în timp la bugetul de stat.
Trei mici producători de bere - Robema Roşiorii de Vede, Turnu Severin şi Alutus Râmnicu Vâlcea - ar putea fi executaţi de Fisc pentru datoriile acumulate în timp la bugetul de stat.
Calea este liberă: Camera Deputaţilor (cu rol de cameră decizională) a respins, luna trecută, proiectul de lege care prevedea anularea, în condiţiile legii ajutorului de stat, a datoriilor la bugete ale producătorilor de bere cu capacitate sub 200.000 hl, organizaţi ca IMM. Se pare însă că fabricile în cauză au primit un moment de respiro, cel puţin până la rediscutarea în parlament a contestaţiei privind procedura de respingere a proiectului de lege.
Reintrarea în dezbatere ar însemna, practic, repunerea pe tapet a unor articole care au primit avizul Consiliului Concurenţei şi, mai mult, fuseseră odată aprobate în Camera Deputaţilor, la sfârşitul anului trecut.
(Reamintim că acest proiect de lege era reîntors în februarie de la preşedinţie, prin invocarea unor argumente asupra cărora deja se pronunţase Curtea Constituţională.
În prealabil, Curtea respinsese o sesizare de neconstituţionalitate formulată de câteva zeci de parlamentari). În acelaşi timp, un argument de bază care ar putea fi invocat în susţinerea producătorilor este faptul că, prin închiderea acestora, bugetele locale vor fi puternic afectate.
Berea ţine de foame bugetelor locale
Spre exemplu, Robema este cel mai mare contribuabil din Roşiorii de Vede, asigurând 10% din veniturile acestui oraş, în care au mai rămas doar şase angajatori privaţi importanţi - după cum arată Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară. De notat că "ajutoarele destinate fav