Spaniolii sunt renumiţi şi pentru pauza luată după masa de prânz, aşa-numita siesta. Astfel, în pauza de prânz, timp de 10-20 de minute, au răgazul pentru a închide puţin ochii şi, în acest fel, îşi reîncarcă bateriile. Şi nu este doar un obicei. Unele cercetări ştiinţifice sugerează că şi o pauză de 5 minute poate fi benefică.
Oamenii de ştiinţă au constatat că există o tendinţă de a ne simţi obosiţi în prima parte a după-amiezii, iar o pauză poate creşte productivitatea cu peste o treime, iar atenţia chiar cu 100 la sută. Teste efectuate de oamenii de ştiinţă de la NASA au arătat că siesta dă un „bobârnac” memoriei şi concentrării, în timp ce stresul şi riscul bolilor de inimă se reduc cu 34 la sută. De asemenea, tot studii ştiinţifice au arătat că lipsa de somn face mai dificilă pierderea în greutate.
De-a lungul anilor, siesta a fost privită mai degrabă ca o necesitate, decât ca un lux. Această „practică” este răspândită în Spania, mai ales în timpul verii când este foarte cald.
Cercetătorii au demonstrat că nevoia de o pauză după masa de prânz există, deoarece apare starea de oboseală, ceea ce duce la dificultăţi în puterea de concentrare şi de gândire. Somnolenţa şi oboseala pot fi cauze ale accidentelor rutiere, iar alte studii au demonstrat că un pui de somn de 10-15 minute poate duce la reducerea riscurilor unor astfel de evenimente.
Această metodă de reîncărcare a bateriilor a fost folosită şi de persoane celebre. Se pare că Napoleon obişnuia să doarmă după prânz şi chiar Einstein îşi permitea să ia o pauză în scaunul favorit. Şi despre Winston Churchill şi Margaret Thatcher se spune că trăgeau un pui de somn pentru a-şi recăpăta forţele.
De altfel, un studiu extins în care au fost 24.000 de participanţi, femei şi bărbaţi, a fost efectuat de Şcoala de Sănătate Publică de la Harvard. Studiul a arătat că un pui de somn la prânz