Perioada excesiv de calda face ca alimentele, prin degradare, sa fie periculoase, mai ales daca nu sunt tinute in locuri special amenajate care sa le fereasca de temperaturile foarte ridicate si expunerea indelungata la soare. Reprezentantii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC) recomanda cumparatorilor sa fie foarte atenti la alimentele pe care le achizitioneaza, in special la cele care prezinta un grad ridicat de perisabilitate precum produsele lactate (iaurturi, laptele de consum), la care schimbarea regimului termic determina inceperea procesului de fermentatie, la preparatele din carne, peste si chiar inghetata. Un risc prezinta si produsele din supermarketuri, unde exista sisteme de aer conditionat. Cumpararea produselor alimentare trebuie amanata spre sfarsit, pentru a micsora timpul de intrerupere a lantului frigorific de la scoaterea din vitrina frigorifica si pana la depozitarea in frigiderul propriu.
"In cazul produselor congelate precum carnea congelata, inghetata, pestele congelat, legume si fructele congelate, recomandam consumatorilor sa utilizeze ambalajele puse la dispozitie de magazin pentru astfel de produse, ambalaje care diminueaza transferul termic si pastreaza o perioada de timp produsul sub forma congelata", a declarat Maria Popa, directorul executiv al OJPC. De asemenea, in restaurante trebuie acordata o atentie deosebita starii de curatenie, precum si modului de prezentare al personalului de servire (echipamentul de protectie, curatenia mainilor, prezenta taieturilor) si gradul de curatenie al paharelor existente pe masa sau aduse de personalul de servire, pahare care pot prezenta un grad scazut de igienizare, ca de exemplu urme de ruj de buze de la un alt consumator.
Perioada excesiv de calda face ca alimentele, prin degradare, sa fie periculoase, mai ales daca nu sunt tinute