Maria Popa • Rafturile magazinelor iesene sunt pline de produse care abunda in E-uri, care mai de care mai toxice • De curand, lista neagra a aditivilor alimentari periculosi pentru consumatori s-a imbogatit, cel mai periculos fiind E128 • Astfel, in majoritatea supermarketurilor pe eticheta produselor nu sunt trecute E-urile, ci termenii stiintifici
Alimentele toxice au devenit atat de firesti, incat aproape nimeni nu mai sesizeaza pericolul pe care il reprezinta in mod real si nu mai acorda importanta acestor elemente chimice. Rafturile magazinelor iesene sunt pline de produse care abunda in E-uri, care mai de care mai toxice. De curand lista neagra a aditivilor alimentari periculosi pentru sanatatea consumatorilor, respectiv substantele chimice adaugate in alimente sau bauturi cu scopul de a le ameliora diverse proprietati precum gustul, culoarea, stabilitatea, rezistenta la alterare, s-a imbogatit. Uniunea Europeana a facut o noua propunere de interzicere a colorantilor si a pus pe lista substante noi, precum E102, E123, E124, E127, E128, E129, E131 si E132. In plus, Parlamentul European a hotarat ca aditivii sa nu mai fie folositi in produsele neprocesate si nici un aliment destinat nou-nascutilor sau copiilor nu va mai contine indulcitori sau coloranti artificiali. "In momentul de fata nu exista nu este nici un act normativ care sa interzica aceste E-uri. Cand acesta va aparea, vom putea sanctiona comerciantii din lanturile de distributie alimentara care contin acest aditivi interzisi", a declarat Maria Popa, directorul executiv al Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC).
E128 este cancerigen
Colorantul se gaseste in produsele de patiserie, in carnea de carnati, burgeri si in carnea tocata cu adaos vegetal, iar rafturile magazinelor iesene sunt pline de astfel de produse. Expertii au ajuns la