Statele Unite, decise să-i convingă pe sârbi şi albanezi să ajungă la un acord în privinţa statutului provinciei În timp ce Serbia şi-a intensificat ofensiva diplomatică în dosarul
Statele Unite, decise să-i convingă pe sârbi şi albanezi să ajungă la un acord în privinţa statutului provinciei
În timp ce Serbia şi-a intensificat ofensiva diplomatică în dosarul Kosovo, Grupul de Contact s-a reunit la Viena pentru a găsi o soluţie care să pună capăt celor opt ani de administraţie a ONU în provincie. Experţii încearcă să-i convingă pe responsabilii de la Belgrad şi Priştina să ajungă la un acord în privinţa viitorului provinciei în mai puţin de 120 de zile.
Ambasada Germaniei la Viena a găzduit, ieri, o reuniune a Grupului de Contact pentru Kosovo, compus din SUA, Marea Britanie, Franţa, Italia, Germania şi Rusia. Această primă reuniune intervine după decizia SUA şi a aliaţilor săi europeni de a nu mai supune proiectul de rezoluţie bazat pe planul Ahtisaari votului Consiliului de Securitate al ONU, care ar fi trebuit să dea undă verde independenţei supravegheate a Kosovo.
Trimisul SUA pentru Kosovo, Frank Wisner, a declarat, ieri, că noile discuţii trebuie să ducă rapid la o soluţie pentru statutul provinciei. Wisner a subliniat că noua rundă de negocieri va fi un ultim capitol important, unde toate părţile îşi vor prezenta opiniile.
Responsabilul american a reafirmat că Washingtonul susţine în continuare planul Ahtisaari. Deocamdată nu este clar dacă acest Grup de Contact va lua decizia finală privitoare la Kosovo sau dacă dosarul va reveni la Consiliul de Securitate după încheierea discuţiilor. "Bazându-mă pe experienţa de săptămâna trecută, nu cred că o revenire la Consiliul de Securitate ar fi o cale utilă", a explicat trimisul SUA pentru Kosovo.
Rusia iese la atac Pe de altă parte, Moscova a avertizat, ieri, că transfer