V-am auzit spunand ca in presa au intrat nesanatos de multi bani. De ce ar fi un lucru rau? Bani mai multi pentru o breasla inseamna salarii mai mari, siguranta, un plus de performanta si poate mai putine tentatii pentru jurnalisti?
Eu cred ca intr-un domeniu cu o sensibilitate aparte, cum este cel al presei, banii care vin din afara respectivului domeniu in cantitate mare, injectati brusc, nu pot sa duca la lucruri foarte bune. Cred ca presa trebuie sa creasca in mod natural: banii trebuie sa rezulte din dezvoltarea afacerilor in presa, sa fie reinvestiti, sa creasca afacerile.
In momentul in care se vine cu bani realizati intr-un alt domeniu si se cumpara ziare, televiziuni, se fac de la iarba verde unitati de presa, unitati media, in acel moment, dupa parerea mea, scopul nu este profitul, si nici afacerea.
Nimeni nu arunca banii pe fereastra, totusi? Trebuie sa fie un castig!
Haideti sa ne gandim putin si sa analizam astfel de demersuri din punct de vedere financiar. La noi nu se prea pot scoate bani din presa, ca afacere. Exista, poate, o televiziune sau doua care sa faca profit cu adevarat, exista un radio sau doua care, de asemenea, merg pe plus si foarte putine ziare care ar putea sa fie intr-adevar profitabile.
Restul insa nu sunt afaceri, in cel mai bun caz sunt pe zero. In astfel de conditii, sumele mari investite in presa vizeaza, cu siguranta, altceva. Persoanele respective, care dispun de acesti bani, de cele mai multe ori vizeaza politicul: cineva a adunat un morman de bani si, din pacate, ii investeste in politic prin intermediul presei. Nu-i investeste in mod real in presa.
Doreste sa faca din respectiva unitate media un mijloc de influentare a politicului.
Un instrument, vreti sa spuneti?
Exact. Acest lucru este foarte clar. Si atunci se admit pierderi, respectiva